website over journalistiek

Persberichten

Perfectionisme onder jongeren: een eigentijdse sluipmoordenaar

Persbericht


Perfectionisme onder jongeren: een eigentijdse sluipmoordenaar!

Binnen scholen in Nederland sluipt een onderschatte boosdoener door de lokalen. Perfectionisme komt op grote schaal voor en wordt vaak niet gezien als iets verontrustends. Leerlingen halen goede cijfers, totdat de burn-out hen al op jonge leeftijd velt. Onderzoek wijst uit dat de twintigjarigen van nu op perfectionisme hoger scoren dan de studenten van eind jaren tachtig en dat de druk van buitenaf om perfect te zijn het meest is toegenomen. Hogeschool Windesheim hield een onderzoek onder haar eigen studentenpopulatie, waaruit bleek dat een kwart lijdt aan burn-outklachten, en dat er bij een op de vijf ondervraagde studenten een risico op zelfdoding bestaat. (Hogeschool Windesheim, 2018).

Perfectionisme komt voor bij alle leeftijden. Als voorbeeld Teun, leerling van groep 1. De eerste tijd ging het uitstekend met hem. Hij ging vrolijk naar school en kwam als een blije kleuter thuis, zong liedjes die hij geleerd had, vertelde hele verhalen over wat er voorgevallen was en kon zich heerlijk te buiten gaan aan tekenen en schilderen. Lekker spontaan: de vitaliteit spatte eraf. En toen, op een kwade dag, kwam hij thuis met een voorgedrukte tekening en had hij blijkbaar ergens gehoord dat je binnen de lijntjes moest blijven als je kleurde. Gespannen zat hij zijn uiterste best te doen en schrok heel erg toen hij ineens uitschoot met zijn potlood en buiten de lijn terecht kwam. Hoe zijn ouders ook probeerden om hem ervan te overtuigen, dat dat helemaal niet erg was en dat hij gewoon door kon kleuren zoals hij wou: het hielp niets. Voor hem was de tekening helemaal verknoeid. Zijn huilbui ging pas over toen zijn vader op het idee kwam om een sticker over het foute lijntje te plakken zodat je er niks meer van zag. De tekening was gered. Maar Teun zelf?

Bij oudere kinderen zien we andere signalen: oneindig een toets voorbereiden, niet tevreden zijn met een 8, een negatief zelfbeeld en voortdurend overprikkelt. Het is een inspanningsverplichting om als school aandacht te besteden aan deze ‘ideale’ leerlingen en hen niet te laten verdwalen in hun uit de hand gelopen prestatiedrang, die eigenlijk een dwang is. Met een burn-out als gevolg.

drs. Ard Nieuwenbroek is de auteur van het deze week verschenen boek ‘ Perfectionistische leerlingen’ . Ook is hij spreker op het gelijknamige drukbezochte symposium dat op 21 november in Zaltbommel wordt gehouden. Hij voert een ware kruistocht om begeleiders in het onderwijs ervan te overtuigen aandacht aan perfectionistische leerlingen te besteden. Daartoe geeft hij concrete handvatten.


Voor meer info of een interview:
Ard Nieuwenbroek
06 54255220
ard@orthohulp.nl

ISBN 9789024426379 | 1e druk | 135 blz.


Bijlagen: