website over journalistiek

Persberichten

Matthäus Passion in Het Concertgebouw op 14 april 2019

J.S. BACH: Matthäus-Passion
Palmzondag 14 april in Het Concertgebouw aanvang 19.30 uur
In zijn monumentale Matthäus-Passion laat Bach zich op zijn roerendst en meest reflectief horen. Twee koren en een reeks eersteklas solisten vertolken het verhaal, zoals opgeschreven door evangelist Matthäus. Tragiek en hoop komen samen. Bach schreef zijn Matthäus-Passion bijna driehonderd jaar geleden (14 april 1727). Sinds Mendelssohn het vergeten oratorium herontdekte, is het onlosmakelijk verbonden aan de week voor Pasen en een onderdeel van de Nederlandse traditie. KCOV Excelsior voelt zich nauw verbonden met dit werk. Wij voeren dit sinds de jaren vijftig elk jaar met veel succes uit in Het Concertgebouw in Amsterdam.


KCOV Excelsior is in 1885 in Amsterdam opgericht door acht jongemannen. Eerst was het een evangelisatiekoor. Vanaf 1900 wordt het een gemengd koor en in 1925 ontvangt het koor het predikaat ‘Koninklijk’. Enige jaren later wordt hieraan het predikaat ‘Oratoriumvereniging’ toegevoegd, een gevolg van het feit dat Excelsior inmiddels met succes het pad van het zingen van oratoria had ingeslagen. Vandaar dat het koor zich daarna altijd de KCOV (Koninklijke Christelijke Oratorium Vereniging) Excelsior zal noemen.
In 1953 begint Excelsior met wat is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie: de uitvoering van Bachs Matthäus-Passion, in de Stille Week voor Pasen in de Grote Zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam. We zijn er trots op dat we deze traditie in ere kunnen houden – en met immer volle zalen!
Naast de uitvoering van de Matthäus-Passion maken we jaarlijks een keuze uit andere grote koorwerken voor de najaars- of kerstconcerten. Wij streven naar een afwisselend repertoire, waarin ook plaats is voor werken uit later eeuwen. Ook wordt op andere locaties dan Het Concertgebouw geconcerteerd, in grote kerken in of rondom Amsterdam.
De laatste jaren hebben zich veel nieuwe en jonge leden bij Excelsior aangemeld. Zij hebben grote betekenis voor de kracht en de klankkleur van ons koor.


Bijlagen: