website over journalistiek

Persberichten

24 maart: Nationale Dag van de Muziek

PERSBERICHT Zeist, 16 maart 2017


Nationale Dag van de Muziek

Lied

Welk lied speelt het carillon van de Utrechtse Domtoren op 24 maart? En waarom is dit via een livestream op onze Facebook pagina overal mee te beleven?
Het is het Lied van de allereerste Nationale Dag van de Muziek. Op 24 maart - het begin van de Lente - vieren we voortaan de Nationale Dag van de Muziek. Muziek inspireert, verbindt en beroert al eeuwenlang jong en oud.

Initiatief

Initiatiefneemster, zangeres Marjolijn Peper, heeft een groep musici, wetenschappers, kunstenaars en muziekliefhebbers uit alle hoeken van Nederland bijeen gebracht. Samen hebben zij een plan bedacht hoe de muziek die dag gevierd gaat worden.

Volksfeest

De voorbereidingen van zo’n volksfeest zijn natuurlijk minstens zo leuk en belangrijk als de dag zelf. Iedereen in Nederland kan hier aan meedoen!
Daarom is het thema van de eerste editie 2017/2018 ‘Verbinding’. Mike del Ferro heeft het lied gecomponeerd op een tekst van Vincent Bijlo. Hiervan kan je je eigen versie maken en delen op YouTube. De bladmuziek (leadsheet) hiervan is gratis in de webshop als download beschikbaar. Daarnaast zijn in vele genres voorbeeldarrangementen opgenomen. De bladmuziek hiervan is tegen een kleine onkostenvergoeding via de webshop beschikbaar.

Teaser en Promofilm

Er zijn een teaser en een korte promotiefilm die luid en duidelijk maken wat we willen en kunnen met de Nationale Dag van de Muziek.

Iedereen kan meedoen

Het hele jaar door zullen zo de muzikale inspanningen in scholen, bedrijfskantines, op muziekpodia, maar ook op straat en in huiskamers via de website en de Facebook-pagina van de Nationale Dag van de Muziek te volgen zijn. Als een groep behoefte heeft aan muzikale input van professionele musici kan de organisatie hierin bemiddelen.

24 maart 2018

De meest inspirerende inzendingen verdienen naast muzikale roem, een liveoptreden of vertoning van de inzending tijdens de feestelijke afsluiting van het jaar.
De eerste editie hiervan zal zijn op de avond van 24 maart 2018 en is in elk geval via internet te volgen.

Volgende edities

Voor iedere volgende editie zal er naast het nieuwe thema, de nieuwe compositie en de ingezonden filmpjes, ruimte zijn voor nieuwe suggesties en bijdragen van iedereen die er van overtuigd is dat muziek én muziek maken bijdragen aan een mooiere wereld.

Bijlagen: