website over journalistiek

Persberichten

Vlaggetjesdag Muiden

Vlaggetjesdag is een traditie in Muiden. Op de tweede paasdag, maandag 17 april, wordt nu voor de 17e keer al het vaarseizoen van de Muider Bruine Vloot (Traditionele zeilvaart) geopend.
Muider schippers nodigen bezoekers uit om hun schepen te bezichtigen. Naast de Muider schepen zijn er dit jaar ook een paar Huizer botters, de driemaster Sanne Sophia en de Hydrograaf, bekend als pakjesboot van Sinterklaas aanwezig.
Als speciale gast kunt u de Meander van Stichting Vaarwens bezichtigen. Zij verzorgen al tien jaar gratis dagtochten voor mensen die een zeer slechte levensverwachting hebben door een bedreigende ziekte.

Aan de wal is er van alles te doen. Vlaggetjesdag staat voor gezelligheid.
Van 11.00 tot 16.00 uur verwelkomen de schippers van Zeilvloot Muiden belangstellenden aan boord. Er is alle gelegenheid om rond te kijken en kennis te maken met de traditionele zeilschepen, waarvan de meeste al meer dan honderd jaar oud zijn.
Met de Huizer botters kan men een tochtje maken (€5,00 en kinderen onder de 12 gratis) of u kiest voor een snelle vaartocht met een moderne Rib van Even Los (€5 p.p.)

Naast de schepen in de haven is er veel te beleven op de Herengracht.
Er zijn kraampjes met nautische artikelen, een palingroker, touwhandel en oude (nautische) ambachten. Er treden zeemans- en smartlappenkoren op. Vanzelfsprekend zorgt ook de Muider horeca voor een gastvrij onthaal.
Tenslotte ontbreken ook de poffertjeskraam en het draaiorgel niet.

Tot slot nog twee goede redenen voor een bezoek aan Muiden op tweede paasdag: Forteiland Pampus is in het paasweekend weer voor het eerst open en op het Muiderslot heeft de valkenier een feestje, zij staan er dit jaar twintig jaar en geven ook tijdens de Pasen demonstraties. Tevens is er extra aandacht voor de Tulpengekte in de Gouden Eeuw en staan de tulpen in de tuinen fraai in bloei.

De verwachting is dat het ook dit jaar aardig druk zal zijn in Muiden. Wie met de auto komt, kan het beste parkeren op een van de twee terreinen bij de rijksweg A1 (P1 Maxisweg, P2 Mariahoeveweg).


Bijlagen: